Talvipyöräilyn ABC
0%
Voiko talvella pyöräillä? Kyllä voi! Talvipyöräily on jatkuvasti suositumpi harrastus ja jokapäiväinen liikkumistapa. Pyörien ja varusteiden viimeaikaisen kehityksen myötä yhä useampi korvaa auton pyörällä - myös talvella. Lue ohesta Ebike Brothersin vinkit mukavaan ja turvalliseen talvipyöräilyyn niin luomu-, kuin sähköpyörilläkin.
Vaikka talvi onkin jo vyörynyt päälle, niin se ei tarkoita, että pyöräilyä tarvitsisi lopettaa. Este talvipyöräilyyn on usein enemmän henkinen kuin käytännöllinen. Oikeilla varusteilla voit tehdä talvipyöräilystä vähintään yhtä mukavaa kuin kesälläkin.
Varustaudu ja pukeudu oikein
Talvipyöräilyn mielekkyys on ensisijaisesti pukeutumiskysymys, eikä se loppujen lopuksi vaadi mitään erityistä. Talvipyöräilyyn ei tarvitse ostaa kalliita pyöräilyvaatteita, vaan jokaiselta löytyvillä normaaleilla ulkovaatteilla pääsee mahtavasti liikenteeseen.
Tärkeintä on mukauttaa pukeutuminen sään mukaan, ja suosia kerrospukeutumista. Erityisesti merinovilla on laadukas materiaali, joka sekä hengittää, että pitää lämpimänä. Myös erilaiset tekniset kerrastot ovat hyvä valinta kontrolloimaan lämpöä.
Vaatetusta miettiessä kannatta ennakoida, että pyörällä polkiessa tulee yleensä hieman lämmin. Toisaalta taas kylmä viima voi yllättää pyöräilijän. Oikeaan vaatetukseen ei ole yhtä ja oikeaa tapaa, sillä kunkin pyöräilijän sopiva vaatetus riippuu henkilöstä, ajettavasta matkasta, ajotavasta ja olosuhteista. Muutaman pyöräilykerran jälkeen opit huomaamaan, että kuinka lämmin omilla matkoillasi ja ajotavallasi tarkalleen tulee.
Varustaudu talvipyöräilyyn ainakin näillä varusteilla:
- Kypärähuppu tms. ohut pipo kypärän alle
- Laadukas kypärä - suosi vähemmän ilmastoituja, tai säädettävällä ilmanvaihdolla olevia malleja.
- Lämpimät, mutta toiminnalliset hanskat, joilla pystyy käyttämään jarruja ja vaihteita ongelmitta
- Pyöräilylasit suojaavat kovimmalta viimalta
Olennaiset pyörän varusteet ja tarvikkeet
Pyörän asianmukaisella varustelulla huolehdit pyöräilyn olevan turvallista sekä itsellesi, että muille tielläliikkujille. Turvallisuuden ohella monilla varusteilla voit myös parantaa talvipyöräilyn mukavuutta merkittävästi.
Osa varusteista, kuten etu- ja takavalo on määritetty laissa pakollisiksi varusteiksi jokaiselle pyöräilijälle. Pyörien valoissa on yllättävänkin isoja eroja, ja laadukkaisiin valoihin kannattaa panostaa. Valon teho ei kerro kaikkea, vaan esimerkiksi valokuviolla on vähintään yhtä suuri merkitys. Useisiin sähköpyöräjärjestelmiin voi myös integroida laadukkaat kiinteät valot, jotka ottavat kätevästi virran suoraan pyörän akusta, jolloin valoja ei tarvitse erikseen latailla. Lisäksi kannattaa huolehtia, että pyörässä on valojen lisäksi heijastimet joka suuntaan.
Tiesitkö, että myös pyörään on saatavilla ajovalojen lisäksi pitkät valot? Katso esimerkiksi SUPERNOVA M99 MINI PRO 25 tai tutustu koko valovalikoimaan.
Nastarenkaat ovat käytännössä pakollinen varuste kaikille talvipyöräilijöille. Nastarenkaat ovat tärkeät sekä turvallisuuden, että mahdollisimman mukavana ajokokemuksen kannalta. Nastarenkaat suojaavat liukastelulta ja kaatumiselta, sekä tarjoavat merkittävästi paremman pidon jarrutuksiin ja kiihdytyksiin.
Lue tästä kattava nastarenkaiden ostajan opas tai tutustu nastarengasvalikoimaan.
Muita hyödyllisiä varusteita ovat muun muassa lokasuojat, jotka auttavat pitämään ajajan kuivana ja puhtaana kaikissa olosuhteissa. Sähköpyöriin kannattaa hankkia myös akkusuoja, joka auttaa pitämään akun turvassa ja lämpimänä, jotta toimintamatka säilyy pakkasellakin mahdollisimman pitkään.
Varustele pyöräsi ainakin näillä:
- Laadukkaat etu- ja takavalot, suosittelemme integroituja valaisimia
- Nastarenkaat
- Lokasuojat
- Akkusuoja sähköpyöriin
Huomioi ennakoiva ajotapa
Talvipyöräilyyn pätee samat periaatteet, kuin autoiluunkin talviolosuhteissa. Ennakoiva ajotapa auttaa pysymään turvassa ja välttämään yllättävät tilanteet. Madalla tilannenopeutta, ennakoi erityisesti jarrutuksissa ja pidä normaalia suurempaa turvaväliä.
Pidä mielessä, että lumen alta voi aina paljastua yllättävän liukasta jäätä. Lumi saattaa myös peittää alleen pieniä esteitä ja esineitä, joten omatoimisten off-road-oikoreittien käyttöön kannattaa suhtautua varauksella.
Pyörän ylläpito on yllättävän helppoa talvellakin
Pyörän ylläpito talvella on yllättävän helppoa, eikä vaadi juurikaan enempää toimenpiteitä kuin kesälläkään.
Pyörä kannattaa huoltaa viimeistään talvikauden alussa, mutta mielellään jo hieman ennen ruuhkien välttämiseksi. Ajoittamalla pyörän huollon talvikauden kynnykselle varmistat, että pyöräsi on parhaassa terässä myös vuoden haastavimmissa olosuhteissa. Toisaalta taas mikäli et aio talvipyöräillä, niin talvikausi on erinomaista aikaa huoltaa pyörä jo valmiiksi kevättä varten.
Varaa huolto tästä
Talvella ja pakkasessa yleisin ilmiö on se, että pyörään mahdollisesti jäänyt kosteus aiheuttaa jäätyessään ongelmia. Tämän välttämiseksi erityisesti pyörän vaijerit kannattaa putsata ja voidella, tai vaihtaa uusiin ennen talvea. Näin ehkäiset jäätymistä ja takaat kaikkien osien toimivuuden.
Pyörän osien kattavaan voiteluun kannattaa kiinnittää erityistä huomiota talvella. Esimerkiksi ketjurasvassa kannattaa käyttää niin sanottua “talvilaatua”, joka kestää myös alempia lämpötiloja. Esimerkiksi Muc-Off Minus 50 -ketjurasva kestää kovimmatkin pakkaset.
Talvella pyörä kannattaa puhdistaa päällisin puolin jokaisen ajokerran jälkeen, jotteivat lika ja suola pääse jäätymään pyörään. Erityisesti loskasäässä ajamisen jälkeen kannattaa pahimmat ravat puhdistaa huolellisesti.
Katso kaikki puhdistus- ja voitelutarvikkeet
Sähköpyörällä teet talvipyöräilystä entistä helpompaa
Sähköpyörällä voi pyöräillä talvella samalla tavalla kuin millä tahansa luomupyörälläkin. Sähköpyörät tarjoavat kuitenkin monia lisäetuja verrattuna luomupyörään. Sähköavustuksen hyöty ja mukavuus korostuvat erityisesti talvella, sillä lumi ja nastarenkaat lisäävät hieman vierintävastusta normaaliin pyöräilyyn verrattuna. Sähköpyörällä pääset paksussakin hangessa vaivattomasti eteenpäin!
Avustuksen tehoa valitessa kannattaa huomioida olosuhteet: mitä suurempaa avustusta käyttää, sitä helpommin renkaat sutivat erityisesti liikkeellelähdöissä. Avustustasoa valitessa kannattaa tasopainotella lämpimänä pysyminen, mutta silti riittävän avustuksen käyttäminen helpottamaan etenemistä.
Sähköpyörän ja akun säilytys talvella
Sähköpyörää voi talvellakin säilyttää ulkona, mutta akku tulee säilyttää ja ladata sisätiloissa (lämpötila yli +0 astetta). Sähköpyörän sekä akun lyhytaikainen säilyttäminen ulkona, esimerkiksi kauppareissun ajan, ei ole ongelma. Pidempiaikaiseen säilytykseen, esim. työpäivän ajaksi tai yön yli, vähintään akku tulee sijoittaa lämpimään.
Sähköpyörät ja pakkanen
Sähköpyörää voi käyttää normaalisti kovissakin pakkasissa, mutta pyörämalleissa on eroja suositeltujan toimintalämpötilojen suhteen.
Jokaisessa sähköpyörässä on valmistajan määrittelemä lämpötila-alue, jonka sisällä pyörä toimii normaalisti. Täten jokaiselle pyörämallille on määritelty tietty “pakkasraja”, jota alemmissa lämpötiloissa pyörän, tai erityisesti sen avustusjärjestelmän, normaalia toimivuutta ei voida taata.
Käytännössä jos pyörän pakkasraja on esimerkiksi -20 astetta, toimii se todennäköisesti myös sitä kylmemmissä lämpötiloissa, sillä pyörän moottori tuottaa lämpöä toimiessaan. Pakkasrajan jälkeistä toimivuutta ei kuitenkaan voida taata.
Usein valmistajan määrittelemä pakkasraja on -10 ja -20 asteen välillä. Oman pyörän pakkasraja, sekä muut mahdolliset talvikäytön suositukset ja rajoitteet kannattaa tarkistaa pyörän käyttöohjeesta.
Talven vaikutus sähköpyörän akunkestoon
Talven ja pakkasen vaikutus sähköpyörän akun kestoon on varsin vähäistä. Kylmä ilma luonnollisesti hieman lyhentää akkukestoa, mutta suurimman osan käyttäjien keskuudessa ero on merkityksetön.
Lähtökohtaisesti liikenteeseen lähdetään aina lämpimällä akulla, minkä ansiosta erityisesti lyhyemmillä matkoilla kylmän ilman vaikutusta ei huomaa välttämättä lainkaan. Pidemmillä matkoilla akku välttämättä pääsee jäähtymään enemmän, jolloin tehohäviötä voi alkaa ilmetä. Mitä matalampi lämpötila, sitä vähemmän matkaa akulla pääsee.
Tarkka tehohäviö riippuu muun muassa akun koosta ja kunnosta, mutta laskennallisesti akkukeston tehohäviön pakkasessa voi arvioida olevan maksimissaan n. 10 - 20% luokkaa.
Minkälainen on hyvä sähköpyörä talvipyöräilyyn?
Pyörissä on muutamia ominaisuuksia, jotka kannattaaa ottaa huomioon, mikäli meinaa käyttää pyörää vuoden ympäri. Erityisesti seuraavat ominaisuudet korostuvat talvipyöräilyssä:
- Helposti irroitettava akku - mahdollistaa akun helpon lataamisen ja säilyttämisen lämpimässä
- Suuri rengasvälys - toisin sanoen mahdollisuus käyttää isoja renkaita. Mahdollistaa suurempien ja pitävämpien nastarenkaiden käyttämisen.
- Iso akku - suuri akku minimoi tehohäviön vaikutukset käytännössä
- Tehokas moottori - vääntävä moottori auttaa etenemään varmasti vaikeissakin olosuhteissa
Esimerkiksi seuraavat pyörät ovat erinomaisia valintoja ympärivuotiseen käyttöön:
- Specialized Vado 4.0 sähköretkipyörä
- Specialized Turbo Tero 4.0 jäykkäperäinen maastopyörä
Katso tästä kaikki Ebike Brothersin sähköpyörät
Erityisesti fatbiket ovat talven suosikkipyöriä. Suuri rengasleveys mahdollistaa miellyttävän ja turvallisen etenemisen lumihangessakin, ja tekee fatbikeistä loistavan valinnan talvisiin seikkailuihin.
Tutustu tästä Ebike Brothersin sähköfatbike-valikoimaan.
Talvipyöräily sopii sekä työmatka-, että vapaa-ajanpyöräilyyn
Talviset olosuhteet eivät ole este jatkaa hauskaa ja hyödyllistä pyöräilyä. Oikeilla varusteilla sekä työmatkat että vapaa-ajan pyöräily hoituvat vähintään yhtä hauskasti kuin kesälläkin.
Työpäivään saa hurjan energisen startin hyppäämällä pyörän selkään. Talvella on jopa helpompi päästä töihin hikoilematta, ja lämpimänä saa pysyttyä oikealla vaatetuksella. Enemmän ja enemmän yrityksiä tarjoaa lämpimiä pyörävarastoja, joihin sähköpyöränkin saa työpäivän ajaksi suojaan ja lämpimään. Omalta työnantajalta kannattaakin tiedustella pyörän säilytysmahdollisuuksia. Talvi ei ole myöskään syy laittaa pyöräiluharrastusta talviunille. Esimerkiksi talviset metsäreitit tarjoavat hurjan hauskaa liikuntaa myös talvella.
Yhteenveto
Talvipyöräily on hauskaa ja virkistävää, eikä se välttämättä vaadi juuri mitään erikoisvarusteita normaaliin pyöräilyyn verrattuna (pl. nastarenkaita, joita ehdottomasti suosittelemme). Varustaudu tämän artikkelin vinkeillä, ja hyppää pyörän selkään nauttimaan pyöräilyn iloista myös talvella.
Mikäli jokin asia talvipyöräilystä jäi vielä mietityttämään, niin Ebike Brothersin sähköpyöräasiantuntijat auttavat mielellään!